luni, 4 iulie 2016

Cartiere muncitorești în zona Filaret (1898 -1927), 13 iulie, Casa Mincu

Miercuri, 13 iulie, de la ora 18:30, la Casa Mincu, sediul Ordinului Arhitecților din România, are loc conferința „Cartiere muncitorești în zona Filaret (1898 - 1927)”, susținută de drd. Andrei Răzvan Voinea, în cadrul proiectului cultural „Parcul Carol I - 110 ani”.

Design: Georgiana Stoian și Ioana Simion

Proiectul Asociației Istoria Artei își propune reconstituirea istorică și digitală a Expoziției Generale Române din 1906 din Parcul Carol I, din perspectiva pavilioanelor de arhitectură, a monumentelor, a personalităților care au contribuit la realizarea proiectului urbanistic și peisagistic, crescând potențialului istorico-cultural al zonei Filaretului.

Prezentarea din 13 iulie își propune să completeze informațiile oferite în cadrul turului ghidat din 26 iunie. Cercetătorul Andrei Răzvan Voinea a reușit să identifice și să analizeze principalele parcelări executate în zona industrială Filaret pentru muncitorii de la fabricile din jurul Parcului Carol: Fabrica de Chibrituri, Fabrica de Uleiuri etc. El urmărește să investigeze modul în care industriașii și statul român au construit locuințe-tip pentru angajați, să înțeleagă dacă aceste locuințe au ajuns în proprietatea muncitorilor sau dacă au reprezentat mai degrabă un mecanism prin care capitalismul privat sau de stat a urmărit reproducerea propriilor structuri de putere, excluzând categoriile sociale antagoniste. Printre aceste mici cartiere se numără parcelarea Fabrica de Chibrituri, parcelarea C.F.R. Viilor, dar și locuințele tip de pe strada Lânăriei și str. Învoirii.

Capacitate maximă 50 de persoane, în Casa Mincu nu se fumează, fiind monument istoric.

Proiect cultural finanțat de ARCUB în cadrul Programului cultural București - Orașul in-vizibil

Date de contact:
http://parculcarol1906.blogspot.ro/
http://asociatiaistoriaartei.blogspot.ro/
https://www.facebook.com/events/1779911812222389/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu